In een anonieme fabriek ergens in Tallinn, Estland, liggen op een gemiddelde dag 17.000 gebruikte iPhones te wachten op een volgende eigenaar. Ze krijgen een nieuwe batterij, een nieuw scherm, een nieuwe camera of misschien wel allemaal, en zijn na allerlei checks klaar voor een nieuwe ronde.

Apple verkoopt jaarlijks tientallen miljoenen nieuwe iPhones, maar niet iedereen neemt een nieuw exemplaar. Een tweedehands model overnemen van een familielid, buurman of Marktplaats-verkoper is ook heel gebruikelijk. Als je een gebruikt toestel wilt, kun je ook een refurbished iPhone kopen.

Dat is niet hetzelfde als tweedehands, benadrukken verkopers van refurbished iPhones steevast. Een refurbished model is professioneel nagekeken, indien nodig gerepareerd en komt met garantie. Hoe lang die garantie is, verschilt per verkoper. Het kan een paar maanden zijn, maar ook twee of drie jaar.

Wat refurbished telefoons gemeen hebben: ze zijn tientallen tot honderden euro’s goedkoper dan nieuwe modellen en zijn beter voor het milieu omdat er geen nieuwe toestellen geproduceerd hoeven te worden. De CO2-uitstoot van een door Swappie refurbished model is 78 procent lager in vergelijking met een nieuw model, meldt het bedrijf op basis van een zelf geïnitieerd en extern gevalideerd onderzoek.

Swappie is één van de grootste verkopers van refurbished iPhones en is ook in Nederland en België actief.

Om te ervaren hoe een door jou gebruikte iPhone verandert in een refurbished model dat klaar is voor een volgende eigenaar, bezocht journalist Rens Blom op uitnodiging van Swappie hun refurbishment center in Estland. Ben je benieuwd hoe die fabriek tienduizenden iPhones een nieuw leven geeft? Bekijk dan de slideshow hieronder!

In deze fabriek in Estland krijgen tienduizenden iPhones een nieuw leven

LEES OOK: Kan pen en papier de deur uit? We probeerden de Lenovo Smart Paper e-ink-tablet